Open fermentatie

De hoofdvergisting (de eerste 4-6 dagen) van de bieren van de Bruurerij is een open vergisting, hierbij staat het bier in contact met de open lucht. Door deze manier van vergisten krijgt het bier een intensievere smaak en aroma.


Open vergisting is een oude ambachtelijke methode van vergisten en vind je eigenlijk voornamelijk nog in een aantal traditiegetrouwe Engelse of Duitse brouwerijen. Hier worden overigens vaak heerlijke bieren brouwen! In Nederland zijn er op dit moment weinig brouwerijen die gebruik maken van een open vergisting.

Toevoegingen?

Bij de Bruurerij kiezen we ervoor om geen onnodige toevoegingen te doen aan het bier. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld geen gelatine of vislijm om het bier helderder te maken dan dat het van zichzelf is. Wij geven er niet om als het biertj bijvoorbeeld wat troebeler is; dat hoort volgens ons gewoon bij een natuurproduct. En zeg nou eerlijk, klinkt vislijm als iets wat in bier hoort?

Elke keer anders?

De Bruurerij is ontstaan vanuit een hobby en passie voor het fascinerende proces van bierbrouwen. Het begint met een idee in je hoofd en dan is het de sport om vorm te geven met ingrediënten bij het maken het recept. Die passie dat willen wij delen,  elke keer weer iets anders neer te zetten in de hoop dat jij en je bruurs er van genieten.


Sommige bieren vallen zo goed in de smaak dat ze vragen om herhaling. Deze terugkerende bieren kunnen van van batch tot batch verschillen, dat kan komen doordat de hopoogst niet elk jaar exact dezelfde smaak geeft. Of doordat ik het gevoel heb dat ik het bier nog beter kan maken. Dat is ook de charme van een kleine brouwerij; alles is in dienst van de passie voor een goed eindproduct.

Over de Brouwer

Brouwer Harm-Jan brouwt  al sinds 2010  speciaal bieren. Dit startte als hobby en naarmate de tijd verstreek, werden de bieren beter en de smaken meer uitgesproken.

 

In de zomer van 2021 is Harm-Jan een dag in de week minder gaan werken om meer tijd te nemen en het brouwen professioneler aan te pakken. Het enthousiasme was er om op grotere schaal te gaan brouwen om zo het resultaat te kunnen delen meer bierdrinkers. Want wat is er nou mooier dan dat er meer bruurs van je bieren kunnen genieten ?

Over de Brouwerij

De brouwerij is gevestigd aan de Newtonweg in Zwolle en is nog geen 60m2 .  Ondanks de grootte gebeurt alles hier, van het schroten (malen) van de granen  tot aan het afvullen van de flesjes. Het afvullen, etiketteren en verpakken gebeurt allemaal met de hand. Een hele operatie dus.

 

Met maximaal zo'n 750 flesjes per oplage kan je oprecht zeggen dat elk brouwsel een limited edition is. In elk flesje zit dan ook een hoop arbeid, passie en liefde; dus geniet van het eindresultaat!

De vaste brouwdag is op de vrijdag, loop gerust eens bij de brouwerij binnen om te kijken, een biertje te halen of een praatje te maken.

Benieuwd hoe de brouwerij er van binnen uit ziet? Klik hier voor een korte video rapportage door de Stentor.